Sunday, November 15, 2015

#gengtukang Tukar Lampu

Semua orang mesti cakap yang tukar lampu memang sangat mudah. Aku pon rasa kerja ni memang mudah. Cuma aku malas je nak amek port masa orang pasang. So aku xtau cara- cara sebenar nak tukar lampu.

Then, nak jadikan cerita. Lampu depan umah aku ni dah kabur. Aku pon amek tangga dan aku try la check. Sekali aku tengok yang cover pon dah mula crack sana sini. Dan aku decide, mesti la kene tukar.

Aku g kedai kat depan umah aku ni die letak harga 68MYR untuk plastic cover fluorescent come with double bulb. Ok lah aku rasa ok la harga tu. So aku pon tanya la sekali kalo upah pasang berapa... dalam kepala otak aku ni lebih kurang 20MYR je la... sekali amoi tu kate upah pasang 45MYR. perghhh. ok cancel. PLAN B. Minta tolong #gengtaman 

Esoknya ari deepavali. Mak Long call yang Abg Ruhi warded di NMC dan mak decided that we should have a visit. So alang2 dah ke sana aku ajak mak g Nilai 3 makan cendol abg mie & beli the lampu. MYR60 exactly the same as Semenyih.

Petang tu jugak #gengtaman datang dan tolong pasang. So aku jadi pemerhati yang hebat la kali ni sebab pas ni aku dah boleh try buat sendiri plak.

First thing first. must make that fixture is not live. to avoid any electrical hazard, you must cover all the wire with electrical insulation tape. 

Lepas cover lama dibuka, aku dapat tengok ade 3 wayar, hijau (earth) hitam (live) dan putih (aku tak ingat ape).. tp yang sambung dengan fixture cuma hitam dan putih.

Then susunkan wayar dengan kemas dan menggunakan screwdriver ketatkan screw pada badan lampu tadi..

Siap... Masa yang diambil ~30 minit saja.



Tools that needed.
1. Voltage Detector Sensor cum screwdriver
2. Player
3. Electrical Insulation Tape
4. Kotak putih yang sambung pada wire. 

Tuesday, November 10, 2015

#gengmakitam Puding Roti

Pagi ni balik dari jogging, kemas2 dapur.. tiba2 rasa na buat puding roti.. 

Roti banyak lagi lebey dan xde sape nak makan..

so check dalam peti ais.. semua bahan yang diperlukan ada lagi.. 

Memang lately ni suka simpan stok2 penting eg mentega, fresh milk ... so senang la nak buat resipi simple2..

Resipi ni aku cedok je dari blogger otai... aku copy paste dan ubah skit2.... org kate derhaka

8 keping roti (aku guna 9 hehe... banyak skit)
2 cawan susu segar
4 sudu besar gula castor
2 biji telur ( x kisah gred ape)
2 sudu butter 
1 sudu esen vanila (aku guna penutup esen vanila tu aje)
1 kotak kismis hitam ( aku ikut suka aje ni)

campur semua dan bakar 30 minit suhu 180c


arini aku excited skit sebab aku baru beli bekas kat Ikea semalam hahaha 






Sos kastad aku tak buat arini ni.. sebab susu cair tak ade la plak..

cuma sos ni kene campurkan semua bahan yang dalam senarai tu dan kacau guna wisk sampai larut semua, then baru panaskan atas api sampai pekat skit... then, sejukkan.... 

masa panas die mmg nampak cair tapi once dah sejuk die akan pekat... 



I am Back.....



Assalamualaikum dan Salam Deepavali...

Today's fav quote...


Live, Believe, Inspire .. You Decide

Sunday, July 13, 2014

Kisah Portugese Egg Tart


Beberapa hari selepas electrical oven selamat dibeli, aku asyik je xsenang duduk nak cuba resipi tart telur yang aku belaja dari youtube..

cubaan pertama aku gagal...



akhirnya setelah anaisis dibuat, cubaan kedua aku boleh dikira berjaya...

yahoo...




Alhamdulillah.. selesai berbuka.. sedap .. macam kat kedai kek

Tuesday, July 8, 2014

Alhamdulillah

Syukur. Harini adalah detik2 yang ditunggu.

Final submission untuk research project aka thesis..

X sabo nak konvo bula 10 ni.

Monday, July 7, 2014

Shopping Raya 2014

Best dan hepi dapat jadi antara peserta untuk program shopping raya 2014 anjuran Projek Iqra'.

Anak anak kurang bernasib baik ini dibawa ke Mydin USJ untuk membeli belah..

Aku darah naik. Hahaha.

But it was super fun and for sure will be back for 2015

Saturday, July 5, 2014

House of Lightings

Hari ini pergi beli lampu dan kipas untuk umah baru saya. Ala umah aprtment je..

Aritu dah promote nk sewa kat mudah.my ...

Atas beberapa recommendations daripada kawan2 dan a few researches kat internet. So pegi la beli kat House of Lighting kat Puchong..

Ok. Berbaloi dan puas hati.

Pricing and servicing. Thumbs up

Friday, July 4, 2014

Championships 2014

Tahun 2014. Semua org heboh pasal World Cup. Bagi aku biasa aje.. kalo sempat game tu aku tgk, kalo tidak tengok highlights je..

Tahun ni aku harap sgt gentlemens championship untuk Wimbledon akan ada muka baru..

Bosan dah ngan Djokovic Nadal Federer.

Please i hope u can win this year #Dimitrov

Wednesday, June 11, 2014

Mati itu pasti

Takziah kepada rakan opis yang baru kehilangan ayah tercinta. Menderita kanser.

Sesungguhnya mati itu pasti. Beberapa hari ini ade je kenalan yang kehilangan insan tersayang. Aku pon perlu bersedia..
Alhamdulillah sempat sampai ke Taman Perkuburan Taman  Batu Muda dan mendengar bacaan talkin yang begitu menginsafkan..

Misi skrg nak masuk kursus pengurusan jenazah.. 

Sunday, March 16, 2014

One year after....

Lama gile x update blog nie,, sedang melantak buah mangga yang beli kat tesco tetibe teringat kat blog nie,,

Lately nie banyak mende yang berlaku kat diri ini... ada suka dan ada duka.. 

Semuanya akan jadi aku seorang manusia yang matang...

pas ni nak royan je dalam blog nie.... 




Sunday, January 13, 2013

Sem 3


Setelah sekian 2 minggu bertungkus lumus menempuhi peperiksaan sem 3, akhirnya hari ini aku mampu bernafas seperti biasa.

Sem ini aku terasa kesukarannya dimana pagi anda perlu ke tempat kerja dan malam aku perlu memaksa diri ini untuk menerima nota-nota kuliah selama 13 minggu. 2 sem sebelum ini aku akan memperuntukkan sekurang2 nya sehari untuk ku pulun semuanya. Namun, aku kene terima yang aku kini tidak lagi seperti dulu. Dugaan yang akan mematangkan diri ini. Aku terima.

Suka duka minggu peperiksaan ini menjadi kenangan indah dalam hidup ini. Master bagi aku bukan sekadar sekeping sijil, namun segala detik yang dirakam ketika proses ini semuanya menjadi nilai2 kenangan dalam diri ini.

Terima kasih kepada "kamu" yang sering mendengar rintihan emosi ini.

Saturday, January 5, 2013

Emosi lewat pagi !!!~






Emosi ku tidak stabil di kala ku urai di ruangan blog ini

Esok Ahad 6 Jan adalah paper pertamaku untuk sem 3 ini. aku sebenarnya bukan la seorang pelajar yang rajin. Aku tidak sesekali mengimpikan menjadi seorang pelajar yang cemerlang, aku cuma ingin menjadi yang sederhana sahaja. Master pada masa kini ada sesuatu yang mainstream, semua orang ada master. Tidak ada apa yang nak dibanggakan.

Aku cuma tertarik dengan gambar di atas. Aku rasa ia begitu dekat dengan jiwa aku ketika ini.

Pada yang berkenaan, tq so much........


Tuesday, January 1, 2013

2012 - Post mortem ringkas

Di saat 2012 melabuhkan tirainya.. kesihatan aku tidak konsisten. demam batuk selsema. pakej yang hebat... tidak terdetik langsung di hati ini untuk menyambut kedatanga tahun baru 2013.

Dalam fikiranku yang rungsing memikirkan hari pertama peperiksaan (6 Jan) semakin hampir. Aku cuma kuatkan semangat yang sedikit ini untuk mengulangkaji sebaik mungkin.

Imbas kembali tahun 2012, aku tersenyum sendirian. Banyak perkara pahit manis yang aku kecapi.. Aku gembira melalui hari-hari gembira bersama rakan-rakan masterku di UM. Hujung minggu pastinya menjadi hari paling bahagia bagi diriku apabila bertemu mereka... gelak ketawa itu pasti. Aku merindui saat itu. Kini, di semester ketiga, kalian semua sudah mempunyai hala tuju masing-masing dan aku masih lagi. Kegembiraan itu masih terasa namun ia semakin berkurang.

Alam pekerjaan tahun 2012 bukan la kegembiraan bagi aku. Sesuatu yang kadang2 sangat mengecewakan aku. Tapi aku, pada hari ini mampu tersenyum mengenangkan kisah 2012 kerana aku mampu mengharunginya. Namun, aku yakin dengan rezeki Allah. Alhamdulillah aku kini berjaya keluar dari kilang itu dan aku akan cuba belajar semaksima mungkin di tempat baru ini.

Namun, sedikit perkongsian, hujung 2012 merupakan antara bulan kegembiraan bagi aku. Semoga kegembiraan ini berkekalan...


* berehat sebentar dari ulangkaji subject Ergonomics

Tuesday, December 25, 2012

Ubah itu perlu !!!~


Bumi tidak pernah berhenti berputar dan juga kehidupan tidak pernah berhenti memberi pengajaran dan pengalaman...

Alhamdulillah hari ini, mengikut kiraan Samsung Tab aku masuk hari kelapan aku ditempat baru. Setelah hampir setahun tujuh bulan aku menderita "mental" di kilang lama... Namun, aku bersyukur kerana aku banyak belajar erti sebuah kehidupan semasa berada di kilang lama. Erti sebuah kehidupan yang tentunya banyak mematangkan aku.

Lapan hari berada di organisasi yang berbeza, aku cukup gembira. Rakan sekerja yang banyak membantu membuatkan aku tidak sabar untuk menjalankan tanggungjawab yang diberikan. Untuk menjadi seorang yang disegani, pada pendapat aku, teamwork adalah sesuatu yang wajib. Anda tidak akan berjaya jika anda bersendirian. Aku sedikit hairan dengan manusia yang terlalu kedekut baik dari segi ilmu dan juga kemahiran. Ternyata kamu tidak masih belum berjaya.

Aku sangat teruja menjalani liku-liku kehidupan seterusnya.

.......................................






Saturday, December 22, 2012

Sebuah kedukaan - Royan


Sekian lama tiada entry baru pada blog kesayangan ini. Aku fikir blog ini adalah medium terbaik untuk aku meluahkan isi hati aku nie. Kadang2 aku dapat rasakan kelegaan dalam diri ini sekiranya dapat kuluahkan sedikit duka dalam diri ini walaupun sekadar meroyan di ruangan twitter.

Akhir2 ini emosi aku sedikit terganggu. Ditambah dengan keadaan aku yang baru start kerja kat tempat baru. Aku terpaksa keluar dari rumah sekitar jam 0615. Almaklum sajalah, rumah aku jauh diceruk. Jika tiada time management, maka aku akan menjadi mangsa traffic jam yang hebat.

Maka dengan kecekalan jiwa yang ada, ku kuatkan diri demi masa depan diri ini. Untuk menjadi berjaya kita harus menyelami penderitaan. No pain no gain. and this challenged accepted.

Aku telah mengalami hari2 dimana aku berduka. Sesuatu yang mungkin normal bagi rakan2 lain, namum aku masih tercari-cari erti sebuah kedukaan ini. Bagi aku, hidup aku jarang2 terlibat dalam kedukaan ini. Aku mungkin terlalu melayan perasaan aku ini. Mungkin perkara itu terlalu kecil, namum aku tidak dapat menahan stress itu. Maka, ketika mana aku sampai ke klimaksnya, air mataku mencurah2. Aku juga telah belajar yang mana menangis itu adalah satu medium yang hebat untuk sesuatu masalah.




Monday, October 15, 2012

Hand a hand !!!~



Today (14 Oct 2012) I woke up at 0400 since I had my early “long nap”. It always happen when I decided to lay on my bed just for nap but will end up hours.

And I leaving home around 0700 coz I need to be at school at 0800. 

When I was driving, on my way to catch my dreams, I just saw one man been dragging his motorbike (suspected of having some problems) passing the big junction. I was waiting for the green traffic light and my eyes directly focus on him.  And within a few seconds, another man come along him and just pointing over somewhere saying about where to go at this emergency time (positively guess). Where else, most of the people, choose to avoid for give a hand.

I just aware that there is a great man instead of bad man apparently was a mainstream. I always believe over and over that good man is hard to find.




* You may say I am a dreamer and I am proud of it *

Saturday, October 13, 2012

Its 0255 !!!~



It was  2 oclock early in the lovely Saturday morning.

I just woke up hours ago to perform my Isya’ and I decided to turn on my laptop just to do a quick review of my 2 subjects starting from 0800.

It is not exactly my routine. But, lately I love to sleep as early as 2000 and later wake up early in the morning. But this time, because my lecturer kind of fierce, so better me get some review and will answer the question or at least for better understanding.

Today, I just wanna write about something happen to me. Not directly on me but I can feel the vibration ahaha.. (read it like seriously.. vibration)

Haha.. it just a kind of funny story we people just feeling arrogant and let his/her stupidity showed off. Never use the brain before action. And end up by eating all her stupid word. How shameful you are and yet you just feel strongest.

Tuesday, October 2, 2012

Monday life !!!



Monday is always a hectic working day for me.

Moments I am writing this, I just woke form my 8 o’clock bedtime. (its Tuesday already) No big deal for today. Just Monday’s routine.

I only wanna share one story which happened this morning.

I need to go to hospital for worker’s health report. On my way to the hospital, I saw an elderly man just passing over my company’s car. With slow moving old motorbike plus carrying all so called “rubbish” at backside.

I just start tearing for some reasons. Regardless the skin color, they are still human for us to taking care. Humans never look down, always dream to be perfect.

I merely realized that I should be more and more thankful and I did pray for that man’s happiness.

Sunday, September 30, 2012

Just be the way you are !!!~

Abraham Lincoln said "Believing everybody is dangerous, but believing nobody is very dangerous"

For me, through my life, I can say that we have to choose the right friend. Sometimes, I feel like very lonely just because I have no friend to talk. But, in a good way I always love my loneliness. I can do whatever I wanted to do.

Be wiser and just enjoy your life.

In terms of believing, I have to be more precise. You cannot simply believe people especially for those who have lower education background than you. It may sound impolite, but this is reality